ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

Как да си запиша час?

Фотосесиите се осъществяват само с предварително записан час!

Най-бързо и точно това може да стане като ми се обадите на телефон 0897 410 880. Разбира се, записване може да се направи и на имейл адрес: olga@tasheva.com, чрез запитване от формата за контакти на уеб страницата: http://olga.tasheva.com или чрез бутона за съобщения на Фейсбук страницата. Моля, имайте предвид, че докато снимам нямам възможност да чета съобщенията и пощата си. Ще отговоря на съобщенията ви при първа възможност. Ако се притеснявате някой да не заеме даден час преди вас, препоръчително е да се запишете по телефона.

За да запишете час е необходимо да ми съобщите името на детето/децата, възраст и да оставите ваш телефон за обратна връзка.  1-2 дни преди фотосесията е необходимо да потвърдите вашият час чрез телефонно обаждане. В случай, че сте възпрепятствани, моля предупредете, че фотосесията няма да се осъществи! Така ще мога да преотстъпя часа на някой друг, на който съм отказала.

Къде се намира студиото?

Студиото се намира в гр. Варна, ж.к. „Възраждане“, ул. „Юрдан Тодоров“ 5. Тук можете да видите и карта на района:

 

Колко по-рано трябва да се обадя, за да си запиша час?

Имайте предвид, че записванията винаги вървят напред във времето. Ето защо е небходимо, ако желаете да си запазите час, това да стане между 7-10 дни предварително. Това важи не само за фотосесиите в студиото, но и ако планирате кръщене или рожден ден. Същото важи и за фотосесиите за бременни и новородени!

Ако планирате осъществяването на фотосесия „Новородено“, трябва да имате предвид няколко важни неща:

Фотосесията трябва да бъде планирана и осъществена най-късно до 15-я ден след раждането. Най-удачно е тя да се проведе от 3-13 ден. В тази възраст на бебето ще му бъде най-комфортно да бъде намествано в тези пози, които то е заемало в коремчето на мама.Почти всички бебета на възраст до 2 седмици спят продължително. Това би позволило да направим повече интересни и разнообразни кадри. Повечето бебчета след 14-я ден започват да страдат от колики, сънят им става не особено дълбок. Ето защо тогава е малко вероятно да направим снимки в интересни пози. Не пропускайте този момент, децата растат и се променят много бързо, особено през първия месец!

В кои дни снимате?

Снимам в делнични дни като часовете, за които поемам ангажименти са в диапазона от 10 до 17ч. През уикендите поемам записвания само за кръщене/рожден ден.

Колко време продължава една фотосесия?

Самият процес на снимки ще ни отнеме от своя страна около 40 минути.  По време на стандартните фотосесии се сменят декори, детето ще преоблича тоалети, възможно е то да се изнерви и да има нужда от време за адаптация. Затова като цяло отделете минимум час за ангажимента в студиото.

Продължителността на Фотосесия „Новородено“ е много разтегливо понятие, тъй като всичко зависи от настроението на мъничето. В най-добрият случай, ако бебето спи дълбоко, снимките ще ни отнемат около 1 час. Но ако има нужда от успокояване, гушкане, хранене и т.н. – до 2-3 часа. В дните, в които снимам новородено, не поемам други ангажименти.

С какво да се съобразя при избора на час?

Съобразете се най-вече с режима на детето. Желателно е снимките да не се правят в часовете, когато детето се храни или трябва да спи. То трябва да е сито, ведро и бодро за фотосесията. В противен случай фотосесията се превръща в мъчение за него и рискуваме фотосесията да се провали.

С колко придружителя мога да дойда в студиото?

Желателно е с детето да идват възможно най-малко придружители и това да са най-близките хора, препоръчително не повече от 1 човек. При наличието на поече хора в студиото става достатъчно изнервящо за детето, а и с наличие на достатъчно разсейващи вниманието му фактори. Затова е желателно и достатъчно да идва един родител, а при две и повече деца – още един придружител/роднина, който да помага на родителя.

Колко дрешки трябва да си носим за фотосесията?

Обикновено са необходими  3  тоалета. Винаги може да носите с вас и повече, а на място в студиото да преценим кои от тях ще бъдат най-подходящи. Имайте предвид, че децата в повечето случаи се изнервят от преобличането, но това е нормално. Затова не е желателно да прекаляваме с броят на тоалетите. От друга страна и другата крайност не е препоръчителна – един и същи тоалет.

За Фотосесия „Новородено“ и Фотосесия „Baby boutique“ не е нужно осигуряването на облекло.

Имате ли дрешки в студиото, които можем да ползваме по време на фотосесия?      

В студиото можете да се възползвате основно от различни полички за момиченцата – тип туту и т.н. По време на Коледните фотосесии предлагам няколко коледни костюмчета и за най-малките. Имам и различни аксесоари за коса, които също можете да използвате за вашите снимки. Всичко това се използва безплатно и не е небходимо да доплащате за тях.

Колко по-рано трябва да дойдем в студиото?

Желателно е да идвате не по-рано от 5 минути за вашият час. В случай, че закъснявате е препоръчително да ме уведомите за това своевременно и  ще получите друг час, за друг ден.

Може ли и родителите да се снимат с детето на няколко кадъра?

Да, възможно е, но не всички пакети включват семейни снимки в цената. В случай, че пакетите не включват семейни кадри, те се доплащат допълнително.

Как избираме снимките си?

Изборът на снимки се извършва на спокойствие у дома. В срок до 3 дни след фотосесията ще получите линк за достъп до онлайн галерия за разглеждане на снимките от фотосесията. Те са с резолюция 800х600px и защитени с воден знак PREVIEW.  Галерията е създадена само с цел избор на снимки и не може да бъде споделяна с трети лица. Снимките са защитени с авторско право и копирането и разпространението им  е напълно забранено.

 

Какво представлява обработката на снимките?

Конвертиране на формата, подобряване на цветовете, контраст, острота, почистване на дребни дефекти, ротиране и изрязване на изображението.

Колажи, смяна на фонове, добавяне на други елементи върхи снимката и прочие не правя и не са в моят стил! Снимките изобразяват всичко това, което е реално заснето в студиото.

 

Колко време след фотосесията можем да си получим снимките?

Предвид естеството на работата и натовареността, минималния срок за обработка е 3 седмици. След този срок аз се свързвам с вас на оставеният от вас телефон за получаване на снимките. В случай, че сте закупили пакет „Луксозна фотосесия“, получаването на печатните материали става лично в студиото в уговорен по телефона час и ден. В останалите случаи ще получите снимките си по имейл.

Само в дигитален вид ли са снимките или има и разпечатки на хартия?

В зависимост от пакета, който сте избрали снимките могат да бъдат само в  дигитален вид или в дигитален вид и разпечатани на хартия с размер 10х15.

В какъв формат са снимките, които ще получа?

Снимките получавате във формат JPEG, в пълна резолюция (размер) в дигитален вид.

Мога ли да получа снимките си по-бързо от стандартния срок?

Да, разбира се, но цената се увеличава с 2 лв./на кадър за екпресна обработка при фотосесиите и с 50% при събитията.

Мога ли да участвам в конкурси със снимки, заснети от вас?

Разбира се, че можете, но е желателно да  посочвате кой е авторът на снимките или да използвате тези с мое лого върху тях. Ако организаторите на конкурса са против посочването на автора, свържете се с мен и ми напишете в кой конкурс ще участвате.

Мога ли да използвам снимките от фотосесията с рекламна цел?

Не. Снимките от фотосесиите са за лично ползване. Ако желаете да използвате снимките ми с рекламна цел това става чрез договаряне на конкретните цени и условия.

Снимките ще бъдат ли публикувани в интернет?

Да, снимките, заснети от мен по време на фотосесиите, както и от събития (рождени дни, кръщенета) биват публикувани на страниците ми с цел разширяване и попълване на портфолиото ми.

Мога ли да снимам в студиото ви с фотоапарат, телефон или друг вид устройство?

Не, в студиото е категорично забранено да се снима! Вашите технически средства могат да причинят смущения на студийните светкавици. Също така интериора, декора и другите неща, създадени в студиото са плод на много труд, авторски идеи, вложени средства и въображение и не бих желала да бъдат ползвани от друг, освен мен и моето студио.

Ще правим кръщене на детето ни, какво трябва да знаем/имаме предвид?

Кръщенето е много красив и важен момент в живота на вашето дете! Най-подходящ е летният сезон. Съобразете се с това, че това е и сезонът на сватбите и обикновено часовете в църквите за този вид събития се заемат много бързо. Ако планирате кръщене предвидете минимум 1 месец време преди датата на събитието, за да си запишете час в църквата. Ако е голям църковен празник натовареността е още по-голяма. След като вече имате уговорка с тях, можете да се свържете с мен. На самият ден се срещаме с вас 30 минути по-рано и правим снимки на детето, семейството и близките/гостите в двора/района на църквата. Ако желаете хубави снимки сред природата имайте предвид, че не всяка църква поддържа двор с градина, а около някои дори изобщо няма подходящи места за подобни снимки. Ако имате колебания, аз бих могла да ви дам информация и да отговоря на въпросите ви в тази връзка. Също така не всяка църква е добре осветена/някои са напълно тъмни и мрачни и в зависимост от това трябва да имате и различни очаквания за снимките си заради самите помещения. Не обичам да използвам светкавица, когато снимам в църква. Според мен тя само „убива“ красотата и магията там. Но ако помещението е твърде тъмно, то използването на светкавица ще бъде неизбежно, следователно и снимките не до там живописни и естествени. Бъдете подготвени за това.

По време на кръщенето децата в повечето случаи са изнервени, плачат, дърпат се. Това изобщо не бива да ви притеснява! Приемете го като съвсем естествен процес, не се напрягайте и изнервяйте допълнително от това, отдайте се на момента!

В срок след 3 седмици след кръщенето ще получите всички снимки с обработка на диск. Бройката е относително число, но като минимум е 200.

Предстои ни тържество по случай рожден ден, какво трябва да знаем/имаме предвид?

Преди всичко, за да ме ангажирате за заснемането на вашето тържество, трябва да сте наясно къде и кога ще се проведе празникът. Свържете се с детския кът/заведението, уговорете подробностите и след това се свържете с мен, за да ви запиша в графика си.  Ако имате колебания, насреща съм да ви помогна с избора на заведение/детски кът. Препоръчително е това да се случи поне 3-4 седмици предварително.

Помислете внимателно за мястото, на което ще се проведе детския рожден ден. Хубаво е да има детски кът или място за децата да се забавляват. Тъй като съм детски фотограф, кръчмите, таверните, баровете, дискотеките и т.н. не са най-подходящото място за заснемане на детски рожден ден! Наздравиците между роднините не са моят тип снимки. Аз снимам децата, докато се забавляват и по този начин улавям емоциите им в този ден! Ако желаете да ме ангажирате за 1 час, то тогава той обхваща събитията по-близо до момента с тортата, когато вече всички гости са дошли.  В случай, че желаете да обхвана всички събития от идването на първия гост, подаряването на подаръците и духането на свещичките, то тогава ще е нужно повече време, но обикновено не повече от 2 часа.

В срок след 3 седмици от заснемане на събитието ще получите всички снимки с обработка на диск. Бройката е относително число, но като минимум е 200.

Back to top
F A C E B O O K
З А П И Ш И   Ч А С